FLEG Daikanyama / FLEG 代官山
Shibuya,TOKYO
2005

DATA
Site area / 280.69㎡
Building area / 213.64㎡
Total floor / 2247.81㎡
Structure / S structure
Main use / offi ce,shop
Photo / ナカサアンドパートナーズ、小川重雄

商業系の地域から少し路地に入った住居系の地域に敷地があり、既存の過密な住環境に対してどのように折り合いをつけて商業施設をつくるかがテーマだった。2面の白いコンクリートの堅い壁を南北に建てて近接するマンションに対しては閉じ、東西の2面を大きく開くこととし、建蔽率60%によって得られた空地率40%を利用して、敷地間口一杯にオープンスペースを設けた。パブリックな道路レベルは各区画へダイレクトにアクセスできる立体的な広場空間とし、プライヴェート性の高い上部にはコケパネルを載せたグリーンビームを架けて、住環境と商業空間を繋ぐバァッファとした。このオープンスペースは内部からは限りなく専用部分としてイメージされる「外部」であり、都市への接続部である。活動領域(専有部)からはみ出した「外部」の使い方を考えることは、自らのアクティビティを少しだけ拡張していく可能性を秘めているし、シンプルに楽しい。そして、使い手を喚起する「外部」の創造性は、通りを歩く人や周辺地域からの眼差しを受け止め、発展的に波及し、魅力的なヴォイドとして共有されるであろう。内部にも都市にも属さないこの「外部」の探求が、その後のプロジェクトへと続くこととなった。

The site is in a residential area, entering an alley from the nearby commercial area. It was a theme to make a commercial building applying to the existing overcrowded residential environment. Two white concrete walls were built on the north and south side to cutout the street scenery. The open space was created in the site's full width, facing the alley. In the public street level, a solid geometric plaza was created, an approach area accessible to each tenant floor. On above, where the place is more private, the green beams with moss on top were installed to make a buffer that ties the residential region and the commercial space. The green beams installed in the sky above the open space have ambiguous characteristics. The first is the affinity that people generally have on vegetation. On the other hand, this green moss detached from the ground gives a new sense of perception to the urban fabric and the sky. The vegetation hanging in mid-air stirs up imaginations and sensuality. This poetic scenery created by the green beam awakens the sensibility of people, and supports the creativity of the "external" space in between the two white walls.